یوسف علیه السلام زیباترین اهل زمان خود بود. قائم ارواحنا له الفداء نیز زیباترین اهل زمان خود مى باشد.
یوسف علیه السلام مدتى طولانى غایب شد تا اینكه برادران بر او داخل شدند پس آنان را شناخت در حالى كه آنها او را نشناختند. [1] قائم ارواحنا له الفداء نیز از خلق غایب شده، در عین حالى كه در میان آنها راه مى رود و آنان را مى شناسد ولى آنها او را نمى شناسن. یوسف علیه السلام، خداوند امرش را یك شبه اصلاح فرمود، كه پادشاه مصر آن خواب را دید. قائم ارواحنا له الفداء نیز، خداوند متعال امرش را در یك شب اصلاح مى فرماید، پس در آن یك شب یاران آن حضرت را از بلاد دور جمع مى كند.
شیخ صدوق در كمال الدین از حضرت ابوجعفر باقر علیه السلام روایت كرده كه فرمود: در صاحب این امر شباهتى از یوسف علیه السلام هست و آن اینكه خداوند - عزّوجلّ - در یك شب امر او را اصلاح مى فرماید.[2] و از پیغمبر اكرم صلى الله علیه و آله وسلم مروى است كه فرمود: مهدى از ما اهل البیت است، خداوند امر او را در یك شب اصلاح مى كند. [3] یوسف علیه السلام دچار زندان شد، وى گفت: رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَیَّ مِمَّا یَدْعُونَنِی إِلَیْهِ؛ [4] پروردگارا! زندان برایم خوشتر از چیزى است كه اینان مرا به آن فرا مى خوانند. قائم ارواحنا له الفداء نیز،در حدیثى كه از حضرت امام باقر علیه السلام آوردیم چنین آمده كه فرمود: در صاحب این امر سنّتى از موسى و سنّتى از عیسى و سنّتى از یوسف و سنّتى از محمد صلى الله علیه وآله وسلم هست تا آنجا كه فرمود و امّا سنّت از یوسف، زندان و غیبت است. [5]
مى گویم: اى دوست پیرو خاندان عصمت از این بیان عبرت بگیر و در عظمت مصیبت و محنت مولایت، اندیشه كن كه دنیا با همه فراخى و زمین با همه پهناورى اش براى او زندان شده، به طورى كه از ستم معاندین و مخالفتشان ایمن نیست. از درگاه خداوند متعال مى خواهیم كه فرجش را تعجیل و خروجش را سهل و آسان گرداند.
یوسف علیه السلام چند سالى در زندان ماند. و امّا قائم ارواحنا له الفداء ،اى كاش مى دانستم كه چقدر در این زندان غیبت به سر خواهد برد و كى بیرون خواهد آمد!
یوسف علیه السلام از خاصّ و عامّ غایب شد و از برادرانش مخفى ماند، و امر او بر پدرش یعقوب مشكل شد با اینكه مسافت میان او و خاندان و شیعیانش نزدیك بود .
قائم ارواحنا له الفداء نیز چنان كه در حدیث دیگرى آمده همینطور است. در كمال الدین از حضرت امام باقر علیه السلام در بیان شباهت حضرت قائم ارواحنا له الفداء به جمعى از پیغمبران چنین است: و امّا شباهت او به یوسف بن یعقوب علیهما السلام، غیبت از خاصّ و عامّ، مخفى بودن از برادران و پوشیده شدن امر او از پدرش یعقوب پیغمبر علیه السلام با وجود نزدیك بودن مسافت بین آن حضرت با پدر و خاندان و پیروانش....[6]
پی نوشت ها :
[1]كمال الدین: 329/1
[2]كمال الدین: 329/1
[3]بحار الانوار: 280/52
[4]سوره یوسف، آیه 33
[5]كمال الدین: 329/1
[6]كمال الدین: 327/1